Nyt julematen, og få fettet på rett sted

Publisert 19. desember 2017 i Aktuelt

Foto: Fettvett.no

Kommunens vann- og avløpsavdeling blander seg ikke inn i folks kosthold og kaloriinntak, nyt julematen! Det er hva du gjør med matrestene vi er opptatt av.

I en fersk spørreundersøkelse som Sentio har utført på oppdrag for Norsk Vann, svarer drøyt 20 prosent at de kvitter seg med ribbefett og annet fett fra matlagingen gjennom vasken eller toalettet. Det er feil måte. 70 prosent kaster det sammen med matavfallet. Det er riktig måte.

Kvitter du deg med fettet på riktig måte sparer du deg selv og samfunnet for masse ekstrautgifter med tette rør og store driftsproblemer i avløpssystemet. Du unngår også å fore opp rottene. Sammen holder vi rørene åpne og rottene unna!

Her kommer noen gode råd om hva du skal gjøre med fettet:

Ribbefett:

Etter at ribba er stekt, kan du la stekebrettet med fettet stå til det blir kaldt. Da vil fettet stivne og du kan lett skrape det av, putte det i matavfall. Bruk husholdningspapir for å få med siste rest av fett før du vasker stekebrettet.

Pinnekjøtt:

Fett i kasserollen etter koking av pinnekjøtt stiver når det blir avkjølt. Skrap ut fettet og kast det i matavfall. Bruk husholdningspapir for å få med siste rest av fett før du vasker kasserollen.

Stekepanne med litt smør/oljerester:

Ha som regel at du alltid tørker ut fettrester fra stekepannen med husholdningspapir. Kast papiret i matavfall. Rengjøring av stekepannen blir enklere og du slipper grisete oppvaskkum.

Julebakst med smult, delfiafett og flott matfett:

Baking av julekaker med smult, gir deg en stor rest med matfett. Dette fettet stivner når det blir kaldt, skrap det ut og kast i matavfall. Usaltet fett er også helt utmerket til å lage meiseboller av. Ha fettet i en melkekartong, ha i for eksempel solsikkefrø, havregryn, mandler og hasselnøtter, skjære hull i kartongen og henge den ut. Vips så har du super julegave til alle småfugler. Tips på hvordan du lager meiseboller, finner du også på ut.no

Hjemmelaget meisbolle str stor. Foto Rune Aae

 

 

Fårikål og supperester:

Hell flytende matrester fra supper og gryter over i en tom melkekartong, teip igjen toppen og kast den i restavfallet. Du kan også putte kartongen i fryseren i et døgn, slik at matrestene stivner, før du kaster den i avfallet.

Foto: fettvett.no

 

Glass med olje (oliven, fetaost ol):

Små mengder olje går fint å helle rett over matavfallet. Oljen er også kjempegod å bruke i for eksempel salater, sauser og på poteter.

For mer informasjon.

Det fantastiske er at når fett og matrester ender i matavfall blir det biogass!

Når det ender i avløpet blir det problemer og dyrt.

Riktig god jul fra alle oss som jobber med avløpet ditt!

Flere aktuelle saker

Populær premie
4. oktober 2017

Siw Anett Enerud fra Viva IKS kom med en populær første premie til 6. klasse ved Slemmestad skole. Nå blir det tur til Røykenbadet.

Les mer →
Doambassadører banker på din dør
29. september 2017

I disse dager er engasjerte ungdommer i alder 13-15 år, ute på en litt annerledes jobb for Viva og vann- og avløpsavdelingene i 6 kommuner. De går fra dør til dør i utvalgte områder og deler ut en dorull med et enkelt men viktig budskap på; bærsj, tiss og dopapir er alt som skal i do! Alt annet skal i søppelbøtta.

Les mer →
Dokampanjen 2017 er i gang
22. september 2017

Kumlokk, plakater, innlegg på facebook, doambassadører, kinoreklame…. Dokampanjen er i gang budskapet sprees på flere arenaer. Tiss, bæsj og dopapir er alt som skal i do!

Les mer →