Doambassadører banker på din dør

Publisert 29. september 2017 i Aktuelt
Foto: Birgitte Simensen Berg

I disse dager er engasjerte ungdommer i alder 13-15 år, ute på en litt annerledes jobb for Viva og vann- og avløps avdelingene i 6 kommuner. Jobben går ut på å gå fra dør til dør i utvalgte områder og dele ut en dorull med et enkelt men viktig budskap på; bærsj, tiss og dopapir er alt som skal i do! Alt annet skal i søppelbøtta.

Doambassadørene banker på dører: Jan Christian og Sarah i Sande og Gabriel og Gorm i Nedre Eiker. 

Doambassadørene, som er rekruttert til lønnet ettermiddagsarbeid, reiser rundt to og to sammen med én voksen. Og gaven som de har med er en dopapirrull med magebelte, hvor  påskriften er at bare bæsj, tiss og dopapir skal i do.Målet er at folk skal slutte å bruke toalettet som søppelkasse. Per i dag er det mye annet som kastes i do, som blant annet filler, q-tips, bleier, våtservietter, hår og matfett. Dette igjen resulterer i at pumpestasjonene går tette. Det koster både tid og penger å rydde opp i dette og kan føre til avløpsvann på avveie.

Thea og Lea-Sofie banker på dører i Drammen. Foto: Birgitte Simensen Berg

Hva er problemet?

Hår, matrester, fett og bomull topper listen over hva folk i Drammensregionen har kastet i do det siste halve året. Altfor mange har også kastet våtservietter, q-tips og tamponger i toalettet. Kampanjen setter fokus på utfordringene dette medfører for driften av avløpssystemene. Det øker også bevisstheten rundt det faktum at vi har milevis med livsviktig infrastruktur nede under jorden. Det er en stor jobb å holde dette ved like og fett og søppel i avløpssystemet «stjeler» ressurser som burde gå til løpende vedlikehold og utskiftning. Både fra et samfunnsøkonomisk-, miljømessig- og ressursøkonomisk perspektiv er denne kampanjen viktig.

Her kan du lese mer og se en liten film om en av patruljene i Drammen kommune.  

Hør radiointervju med doambassadørene.

Flere aktuelle saker

Bruksanvisning fettrakt
18. september 2018

I disse dager deler kommunen ut fine oransje fettrakter. Bruk dem så unngår vi fett i avløpet.

Les mer →
Stopp rotta – konkurranse
11. september 2018

Viste du at matrester og fett som havner i avløpet er festmåltid for rottene? Vil du være med å stoppe rotta? Ta vår quiz, vinn kinobilletter og stopp rotta.

Les mer →
Nyt julematen, og få fettet på rett sted
19. desember 2017

Kommunens vann- og avløpsavdeling blander seg ikke inn i folks kosthold og kaloriinntak, nyt julematen! Det er hva du gjør med matrestene vi er opptatt av. Sammen holder vi rørene åpne og rottene unna!

Les mer →