Dokampanjen 2017 er i gang

Publisert 22. september 2017 i Aktuelt

Gjennom samarbeidsprogrammet Godt Vann Drammensregionen har vann- og avløpsavdelingene i 6 kommuner og Viva IKS for lengst funnet ut at felles utfordringer best kan løses i fellesskap.

En spørreundersøkelse om dovaner blant beboerne i regionen viser en svak positiv trend mot bedre forståelse for at avløpet ikke skal brukes som søppelbøtte, i forhold til tilsvarende undersøkelse i fjor. Det er svært positivt og sannsynligvis en effekt av at sammen når vi ut mye bredere med budskapet vårt.

Samtidig svarer  12 prosent at de kvitter seg med matfettet som olje, smør, frityrfett i vasken og 5 prosent kaster det i toalettet. Vask og toalett går ut i det samme avløpsrøret så da er vi like langt.  Heldigvis kvitter 51 prosent seg med dette i matavfall der det skal være. Søppel som q-tips, tamponger, snus og våtservietter havner også alt for ofte i do.

Det er et svært enkelt budskap vi har: Tiss, bæsj og dopapir er alt som skal i do. Alt annet skal i søpla.

Nå vil du se budskapet på kumlokk i gaten, på plakater på toaletter, på innlegg på facebook, på ulike stand og på kino blant annet. Vi har også doambassadørpatruljer på vei hjem til folk.

Årets kino reklame:

Tirsdag 26 september mellom kl 15-18 er det åpent renseanlegg flere steder.
Det er en flott anledning for alle som er interessert i hva som egentlig skjer med avløpsvannet vårt og hvilke utfordringer vi har nå, og utfordringer i fremtiden.

Åpne anlegg:

Nedre Eiker

Modum

Kampanjens fokus:

Kampanjen setter fokus på utfordringene med matrester og avfall i avløpssystemene. Det øker også bevisstheten rundt det faktum at vi har milevis med livsviktig infrastruktur nede under jorden. Det er en stor jobb å holde dette ved like og fett og søppel i avløpssystemet «stjeler» ressurser som burde gå til løpende vedlikehold og utskiftning. Både fra et samfunnsøkonomisk-, miljømessig- og ressursøkonomisk perspektiv er denne kampanjen viktig.

Hår, matrester, fett og bomull topper listen over hva folk i Drammensregionen har kastet i do det siste halve året. Altfor mange har også kastet våtservietter, q-tips og tamponger i toalettet. Dette er ikke overraskende for heltene våre som jobber med drift av avløpssystemene. Hver dag gjør de en stor innsats for vannmiljøet ved å sørge for å rense avløpssystemet for fett, filler og annet søppel som mer eller mindre bevist har endt opp i avløpssystemet.

Sammen kan vi bli bedre. Alt søppel skal kildesorteres og kastes der det hører hjemme. Do er forbehold tiss, bæsj og dopapir.

Her kan du lese mer om de 3 verstingene.

  

cof

Flere aktuelle saker

Bruksanvisning fettrakt
18. september 2018

I disse dager deler kommunen ut fine oransje fettrakter. Bruk dem så unngår vi fett i avløpet.

Les mer →
Stopp rotta – konkurranse
11. september 2018

Viste du at matrester og fett som havner i avløpet er festmåltid for rottene? Vil du være med å stoppe rotta? Ta vår quiz, vinn kinobilletter og stopp rotta.

Les mer →
Nyt julematen, og få fettet på rett sted
19. desember 2017

Kommunens vann- og avløpsavdeling blander seg ikke inn i folks kosthold og kaloriinntak, nyt julematen! Det er hva du gjør med matrestene vi er opptatt av. Sammen holder vi rørene åpne og rottene unna!

Les mer →