Dosøppelet ditt forurenser naturen – og koster dyrt
Er du klar over hvorfor snus, mat og hygieneartikler skal holdes utenfor toalettskålen?
Det er fristende å skylle restene etter suppen og bomullsdottene med neglelakkfjerner ned i do. Kjapt, enkelt og vips, så er det borte. Problemet er at dette kan bidra til at hele avløpssystemet stopper opp. Det skaper massive utfordringer, ekstra kostnader og er livstruende for dyr.
Hva skjer når vi skyller ned søppel?
Når du skyller ned i do, går vannet gjennom et ledningsnett. På veien er det pumper koblet til, som sørger for at avløpsvannet når frem til renseanlegget. Det er i disse pumpene søppelet setter seg fast, og dermed blir det stans i driften. Tusenvis av ganger i året må avløpsetatene rykke ut for å reparere og skifte slike pumper, fordi søppel er skylt ned i do.
Når driften stopper opp, må avløpsvannet finne andre veier å strømme. Da er faren for overløp stor. Det kan føre til tilbakeslag i kjellere og enda verre, forurenset vann forsvinner ut i naturen. Du har kanskje opplevd at en badestrand nær deg har måtte stenge på grunn av vannkvaliteten? Årsaken kan være akkurat dette, avfall blir spylt ned i do og pumpene har fått stans.
Noe av søppelet som havner i do kan også finne veien til havet gjennom avløpets renseprosess. Noen typer avfall brytes nemlig ned til små partikler som kommer seg igjennom selv den fineste risten i renseanleggene, og ender for eksempel opp som mikroplast i havet.
Ditt ansvar – vårt miljø
I 2021 ble det gjennomført en studie initiert av Norsk Vann og LOOP. I denne studien er det hentet inn kunnskap, analyser av avfall fra renseanlegg og undersøkelsen av befolkningens vaner og holdninger.
I studien ble 140 kilo dosøppel fra seks ulike renseanlegg i Norge undersøkt. I disse seks renseanleggene blir det fanget opp 1 200 000 kilo søppel årlig, hvor det meste inneholder plast i en eller annen form.
– Når filler og matfett tetter til rør og pumper havner denne plasten på avveie og ender opp i havet, forklarte Kine Lillerud, Prosjektleder i Hold Norge Rent til Norsk vann i fjor.
Hvilke konsekvenser har dosøppel?
Frivillige strandryddere melder om store mengder med søppel som inneholder plast, som våtservietter, emballasje, sneiper, tanntråd og linser, for å nevne noe. Slikt søppel kommer gjerne fra husholdninger, og finner veien til havet. Plasten brytes ikke ned, men deler seg opp i små biter, og tar mange hundre år før den blir borte.
I følge WWF havner mellom ni og 14 millioner tonn plast i havet hvert år, noe som truer dyrelivet og naturen, og spesielt i havet. Det er ikke alltid dyrene klarer å skille plast fra mat.
Når plasten havner i magen, blokkerer den tarmen og hemmer opptaket av næring. Enkelte biter kan gå inn i blodomløpet og lagres i kroppsvevet, mener forskere. Så er det jo ingen hemmelighet at kjemikaliene som er tilsatt plast, kan være helseskadelig for både dyr og mennesker. Det kan være at du synes miljøspørsmålene er for store, men alle kan gjøre litt. Så neste gang du kaster våtservietter eller emballasje i do, tenk på at det kan havne i magen til en fisk eller havskilpadde.
Eller for å gjøre problemstilling litt mer nær – bæsjevannet kan havne i kjelleren din.
De harde fakta:
• Søppel som kastes i do skaper utfordringer for avløpssystemene og kan føre til tette rør og pumper som stopper.
• Reparasjoner og utskiftninger av slike deler koster kommunene penger.
• Forurenset vann og søppel fra toaletter havner i natur og hav.
• Søppel fra toalettet utgjør en miljøtrussel
Flere saker
Flere aktuelle saker
Dovett lønner seg!
Tiss, bæsj og dopapir er det eneste som skal i do. Fortsatt melder avløpsavdelingen at søppel og fett er de […]
Les mer →Dovett-plakat på norsk og engelsk
Trenger du en dovettplakat på norsk og engelsk kan du fritt laste ned Godt Vann Drammensregionen sin.
Les mer →Hva gjør du med fett som stivner?
Mange typer fett stivner når det blir avkjølt, for eksempel fettet fra ribba eller pinnekjøttet.
Les mer →