Hvor skal fett og rester av julematen?

Publisert 20. november 2020 i Aktuelt

Julen er tiden for god mat! Dessverre havner en del av fettet og matrestene i do eller i vasken. Dette fører til avleiringer i avløpsrørene, som gjør at de tetter seg og vi kan få avløpsvann på avveie. I tillegg kan fett og matrester tiltrekke seg rotter i avløpssystemet.

Kvitter du deg med fettet og matrestene på riktig måte sparer du deg selv og samfunnet for dyre ekstrakostnader!

Så hvordan kvitter du deg med fett og matrester?

Ribbefett:

Etter at ribba er stekt lar du stekebrettet med fettet stå til det blir kaldt. Da vil fettet stivne og du kan lett skrape det av og kastet det i matavfallet. Bruk tørkepapir for å få med siste rest av fett før du vasker stekebrettet.

Pinnekjøtt:

Fett i kasserollen etter koking av pinnekjøtt stiver når det blir avkjølt. Skrap ut fettet og kast det i matavfallet. Bruk tørkepapir for å få med siste rest av fett før du vasker kasserollen.

Stekepanne med litt smør/oljerester:

Ha som regel at du alltid tørker ut fettrester fra stekepannen med tørkepapir og kast papiret i matavfallet. Rengjøring av stekepannen blir enklere og du slipper grisete oppvaskkum.

Julebakst med smult, delfiafett og flott matfett:

Baking av julekaker med smult gir deg en stor rest med matfett. Dette fettet stivner når det blir kaldt, deretter kan du skrape det ut og kaste det i matavfallet. Usaltet fett er også helt utmerket til å lage meiseboller av! Ha fettet i en melkekartong, og tilsett for eksempel solsikkefrø, havregryn, mandler og hasselnøtter. La det stivne, så kan du henge det ut som en liten julegave til alle småfugler. Flere tips til hvordan du lager meiseboller finner du her.

Hjemmelaget meisbolle. Foto: Rune Aae

Flytende matrester:

Hell flytende matrester fra supper og gryter over i en tom melkekartong, teip igjen toppen og kast den i restavfallet. Du kan også putte kartongen i fryseren i et døgn slik at matrestene stivner før du kaster den.

Riktig god jul fra alle oss som jobber med avløpet ditt!

Flere aktuelle saker

Jule-fett skaper avløpsproblem
7. desember 2020

Det er ikke ett fett om du kaster ribbefettet i do eller putter det i matavfallet. For i julen skaper fett i avløpet store driftsproblemer og økte utgifter for kommunene tilknyttet Godt Vann Drammensregionen.

Les mer →
Hva gjør du med flytende matrester?
20. november 2020

Selv om man aller helst skal spise opp maten ender man noen ganger opp med rester, og de flytende matrestene er ikke alltid så fristende å kaste rett i matavfallet.

Les mer →
Hva gjør du med fett som stivner?

Mange typer fett stivner når det blir avkjølt, for eksempel fettet fra ribba eller pinnekjøttet.

Les mer →