Filmkonkurranse 5-7 klasse

Publisert 12. september 2017 i Aktuelt

Konkurranseinvitasjon

Vil du la elevene i din klasse delta i en konkurranse om å lage en kort film, gjerne med mobil? Som handler om klima, miljø, søppel, matfett og tette avløpsrør. Som berører flere av kompetansemålene i både norsk, samfunnsfag, naturfag, kunst og håndverk og IKT. Hvor klassen som vinner får gratis tur til badeanlegg.

Vann – og avløpsetaten i 9 kommuner som er med i et samarbeid som heter Godt Vann Drammensregionen (GVD) inviterer til konkurransen. Målet med GVD er å bidra til å løse utfordringer som er felles for alle 9 kommunene. En slik felles utfordring er at mye søppel og matfett ender i avløpet (fra do eller vask). Q-tips, våtservietter, vaskefiller, truseinnlegg og hår løser seg ikke opp men «bindes» sammen og lager store baller som tetter rør og gir pumpestopp på avløpspumpene våre. Det blir ikke bedre med fett som stivner.

I en undersøkelse fant vi ut at en av fire beboere i Drammensregionen synes det det er greit å kaste slike elementer i toalettet. Mer skremmende: Svært mange gjør det også! De tar feil! Det å kaste slike fremmedelementer i avløpet, skaper store problemer i rørsystemet.

Hva er problemet?

Om problemet ikke dukker opp i din eller naboens kjeller, vil avløpsvannet finne andre veier å dukke opp. Ofte blir det ut i naturen der det skaper forurensning. I tillegg til at det skaper forurensning, er det ekkelt for de som må rydde opp og koster samfunnet mye penger i tid og reparasjoner på pumper og avløpsanlegg. Pengene dekkes inn via vann- og avløpsgebyrene, men kunne vært brukt mer fornuftig enn å rydde søppel.

Skal vi unngå dette er det viktig å informere om riktig adferd til kommunens innbyggere. Vi tror at ved å engasjere barn som ”Doguide-ambassadører”kan de være viktige påvirkningsaktører ovenfor egne foreldre og andre voksne. Budskapet i denne kampanjen er enkelt: «Det er kun tiss, bæsj og dopapir som skal i do- alt annet skal i søpla.» Når budskapet kommer fra barna selv, vil vi som voksne lettere ta budskapet innover oss.

Dokampanjen

I perioden 20. september til 20 oktober skal vi ha en do-kampanje der fokus er å skape en holdningsendring til hva som skal i do og avløp. Til denne kampanjen ønsker vi å ha en film eller bildeserie som vi kan dele på de 9 kommunenes nettsider og i sosiale medier.  Vi ønsker en film (tegnefilm, dukkefilm, drama, krim, animasjon osv helt fritt) eller bildemontasje der vårt enkle budskap tiss, bærsj og dopapir er alt som skal i do, er forståelig og klart for alle. Det er ikke nødvendig med avansert film- eller redigeringsutstyr for å delta. Det går fint å levere en film tatt fra en mobil. Dersom elevene benyttes aktivt i filmen er det viktig at foreldre gir sitt samtykke om bruk av filmen til kampanjens digitale formål (kommunale nettsider og sosiale medier).

Om konkurransen

Gjennom konkurransen vil dere kunne dekke flere av læringsmålene i fagene norsk, samfunnsfag, naturfag, kunst og håndverk og IKT. I vedlagte presentasjon vil dere finne aktuelle koblinger til læringsmålene og aktuelle hjelpemidler/lenker.

Ønsker dere å være med på dette kan vi komme til skolen med en pakke med effekter (klistremerker, buttons, plakater) som dere kan bruke i deres bidrag.

Vi trenger en tilbakemelding på om dere ønsker å være med innen 25. august.

Håper du og dine elever tar denne utfordringen. Dere vil være med på å bidra til å løse et betydelig samfunnsproblem!

Konkurranseregler:

For 5-7 klasse

Klassen velger 1 til 3 bidrag som sendes inn til gvd@glitre.no

Frist for å sende inn bidragene 10. september

Alle klasser som sender inn bidrag får en do-guide ambassadør diplom.

Ett bidrag fra hver kommune blir også valgt ut og får egen premie, i tillegg til å bli ”Do-guide ambassadør”.

Premien til vinnerbidraget er at hele klassen får tur til et badeanlegg (Furumo, Røykenbadet eller Drammensbadet). Buss og inngangsbillett dekkes. Tid avtales med lærer.

I tillegg blir bidraget brukt i vår dokampanje.

Flere aktuelle saker

Bruksanvisning fettrakt
18. september 2018

I disse dager deler kommunen ut fine oransje fettrakter. Bruk dem så unngår vi fett i avløpet.

Les mer →
Stopp rotta – konkurranse
11. september 2018

Viste du at matrester og fett som havner i avløpet er festmåltid for rottene? Vil du være med å stoppe rotta? Ta vår quiz, vinn kinobilletter og stopp rotta.

Les mer →
Nyt julematen, og få fettet på rett sted
19. desember 2017

Kommunens vann- og avløpsavdeling blander seg ikke inn i folks kosthold og kaloriinntak, nyt julematen! Det er hva du gjør med matrestene vi er opptatt av. Sammen holder vi rørene åpne og rottene unna!

Les mer →