Jule-fett skaper avløpsproblem

Publisert 18. november 2022 i Aktuelt

Det er ikke ett fett om du kaster ribbefettet i do eller putter det i matavfallet. For i julen skaper fett i avløpet store driftsproblemer og økte utgifter for kommunene tilknyttet Godt Vann Drammensregionen.  

De kommunale avløpsanleggene opplever store utfordringer med fett i avløpsvannet gjennom hele året. Det topper seg i forbindelse med jule- og nyttårsfeiringen da det er høysesong for ribbe og pinnekjøtt med mye fete matrester som ikke kan spises.  

– Dette fettet havner dessverre altfor ofte i do eller vasken i stedet for i matavfallet der det skulle ha vært. Fett som faktisk havner riktig sted fraktes til «Den Magiske Fabrikken» i Tønsberg der det blir til biogass og biogjødsel, opplyser prosjektkoordinator Ragnhild Leirset i Godt Vann Drammensregionen (GVD).

Ragnhild Leirset, prosjektkoordinator i GVD, håper innbyggerne kan bidra til å minimere problemet med fett og matrester i avløpssystemet.

MÅ RYDDE OPP ETTER DEG
GVD er et samarbeidsprogram mellom Glitrevannverket IKS og vann- og avløpsavdelingene kommunene Modum, Øvre Eiker, Drammen, Lier, Holmestrand og Asker. Det er de ansatte i disse kommunene som nå virkelig får føle fett-problemene nærmest bokstavelig talt på kroppen og må ned i avløpene for å fjerne alt fettet andre har dumpet feil.

– Vi har spurt de som jobber med avløp i kommunene om hva de mener utgjør det største problemet for avløpssystemet. Hele 24 prosent mener det er fett. Dette er hverdagshelter som hver dag jobber med avløpet ditt, for samfunnet og naturen sin skyld. Du kan veldig enkelt hjelpe dem til en enklere hverdag ved å kaste det stivnede ribbefettet i matavfallsbøtta slik at de i stedet kan bruke tid og ressurser på å gjøre avløpssystemet vårt enda bedre, sier Leirset.

Fett og matrester, sammen med annet uønsket materiale, forårsaker pumpestopp i anleggene som medfører ekstraordinære driftsoppgaver.

FETT SKAL I AVFALLET
Hun legger til at fett fra juleribbe, pinnekjøtt, smultgryte og liknende kan stå til det er avkjølt og stivnet. Da er det bare å skrape ut fettet og putte i posen for matavfall. Bruk tørkepapir for å få med siste rest av fett før du vasker med varmt såpevann. Det du ikke ønsker å kaste i matavfallet kan puttes i en tom melkekartong som teipes igjen på toppen og kastes i restavfallet.

– Du har betalt renovasjonsavgift for at noen skal komme og hente matavfall og annet avfall hjemme hos deg og behandle det på en miljøforsvarlig måte. Da er det dårlig økonomi og naturvern å sende det i avløpet, påpeker prosjektkoordinatoren i GVD.

BER INNBYGGERNE OM HJELP
– Får hverdagsheltene jobbe med det planlagte drift og vedlikeholdet, bygger de infrastruktur for fremtiden. Du bidrar ved å følge denne enkle regelen: Det er kun tre ting som skal i avløpsrørene; tiss, bæsj og dopapir. Alt annet skal kildesorteres i avfallsbeholderne dine, avslutter Ragnhild Leirset i Godt Vann Drammensregionen.

Flere saker

Flere aktuelle saker

Hva gjør du med fett som stivner?

Mange typer fett stivner når det blir avkjølt, for eksempel fettet fra ribba eller pinnekjøttet.

Les mer →
Hva gjør du med flytende fett?

Det er faktisk litt å lære seg når det gjelder å kvitte seg med flytende fett, for eksempel olje.

Les mer →
Hvor skal fett og rester av julematen?

Julen er tiden for god mat! Dessverre havner en del av fettet og matrestene i do eller i vasken.

Les mer →