Nyt julematen, og få fettet på rett sted

Publisert 19. desember 2017 i Aktuelt

Foto: Fettvett.no

Kommunens vann- og avløpsavdeling blander seg ikke inn i folks kosthold og kaloriinntak, nyt julematen! Det er hva du gjør med matrestene vi er opptatt av.

Dessverre kaster mange ribbefett og annet fett fra matlagingen i vasken eller toalettet. Da blir det bare krøll. Kast det i matavfall (eventuelt restavfall), da blir det god stemning.

Kvitter du deg med fettet på riktig måte sparer du deg selv og samfunnet for masse ekstrautgifter med tette rør og store driftsproblemer i avløpssystemet. Du unngår også å fore opp rottene. Sammen holder vi rørene åpne og rottene unna!

Her kommer noen gode råd om hva du skal gjøre med fettet:

Ribbefett:

Etter at ribba er stekt, kan du la stekebrettet med fettet stå til det blir kaldt. Da vil fettet stivne og du kan lett skrape det av, putte det i matavfall. Bruk husholdningspapir for å få med siste rest av fett før du vasker stekebrettet.

Pinnekjøtt:

Fett i kasserollen etter koking av pinnekjøtt stiver når det blir avkjølt. Skrap ut fettet og kast det i matavfall. Bruk husholdningspapir for å få med siste rest av fett før du vasker kasserollen.

Stekepanne med litt smør/oljerester:

Ha som regel at du alltid tørker ut fettrester fra stekepannen med husholdningspapir. Kast papiret i matavfall. Rengjøring av stekepannen blir enklere og du slipper grisete oppvaskkum.

Julebakst med smult, delfiafett og flott matfett:

Baking av julekaker med smult, gir deg en stor rest med matfett. Dette fettet stivner når det blir kaldt, skrap det ut og kast i matavfall. Usaltet fett er også helt utmerket til å lage meiseboller av. Ha fettet i en melkekartong, ha i for eksempel solsikkefrø, havregryn, mandler og hasselnøtter, skjære hull i kartongen og henge den ut. Vips så har du super julegave til alle småfugler. Tips til hvordan du lager meiseboller, finner du her. 

Hjemmelaget meisbolle str stor. Foto Rune Aae

 

 

Fårikål og supperester:

Hell flytende matrester fra supper og gryter over i en tom melkekartong, teip igjen toppen og kast den i restavfallet. Du kan også putte kartongen i fryseren i et døgn, slik at matrestene stivner, før du kaster den i avfallet.

Foto: fettvett.no

 

Glass med olje (oliven, fetaost ol):

Små mengder olje går fint å helle rett over matavfallet. Oljen er også kjempegod å bruke i for eksempel salater, sauser og på poteter.

For mer informasjon.

Det fantastiske er at når fett og matrester ender i matavfall blir det biogass!

Når det ender i avløpet blir det problemer og dyrt.

Riktig god jul fra alle oss som jobber med avløpet ditt!

Flere aktuelle saker

Bruksanvisning fettrakt
18. september 2018

Har du rester av flytende fett kan du helle det på en flaske ved hjelp av trakten. Bruk den så unngår vi fett i avløpet.

Les mer →