Fett og matrester skal ikke i do eller vasken
Du trenger ikke vite så mye om avløpsrør – det holder at du vet at fett, matrester og søppel ikke skal ned i det. Jevnlig tilførsel av fett, matoljer og matrester er hovedårsaken til avleiringer i avløpsledninger og i pumpestasjoner. Blir det nok fett som avleires i røret, går røret helt tett, og det skaper store driftsutfordringer.
Fett – hva gjør jeg med det?
- Fettrester i stekepannen
Fett i stekepannen fjerner du med tørkepapir som kastes sammen med matavfallet. Du unngår griste oppvaskkum, pannen er lettere å vaske og fettet ender på rett sted og kan bli biogass. - Små mengder flytende fett
Små mengder flytende fett, kan du samle i tett emballasje (for eksempel i en brukt melkekartong med tape eller en brusflaske) og kaste i restavfall. Oljer fra for eksempel oliven og fetaost er gode å bruke i for eksempel salater, sauser og på poteter. - Større mengder flytende fett (frityrolje og matolje)
Større mengder med matolje eller annet flytende fett, skal du samle opp i en plastkanne og levere til gjenvinningsstasjonen. Dette går til energigjenvinning. - Flytende matrester
Små mengder kan kastes rett i matavfallet, bruk gjerne tørkepapir for å få med alt. Større mengder kan helles over i en tom melkekartong, teip igjen toppen og kast den i restavfallet. Det beste er jo å spise matrestene, og det er mange gode tips å få blant annet på Matvett og Matprat - Ribbefett, fårikål og annen fet mat
Fett fra fårikål, juleribbe, pinnekjøtt, smultgryte og liknende lar du stå til det er avkjølt og stivnet. Da er det bare å skrape ut fettet og putte i posen for matavfall. Bruk tørkepapir for å få med siste rest av fett før du vasker med varmt såpevann. - Matavfallskvern er ikke lov
Det er ikke lov å installere matavfallskvern i kommunene i Drammensregionen. Vi har et supert kildesorteringssystem for matavfall. I avløpet blir det for til rottene, fettpartikler avleirer seg på rørene og det skaper ubalanse på renseanleggene.
Visste du at:
- – Bruker du varmt vann og såpe når du fjerner fett fra gryter og panner, flytter du bare problemet lengre ut i rørsystemet der det avkjøles og stivner.
- – Om du heller fettet i vasken eller do spiller ingen rolle, for det er akkurat de samme avløpssystemet som frakter avløpet videre i rør.
Løser seg ikke opp i vann og setter seg fast i rørene. I verste fall kan de ende opp i naturen.
Les mer →Løser seg ikke skikkelig opp og samler seg i store baller som tetter rørene.
Les mer →Fett fra matlaging som helles i vasken eller i do, stivner i rørene slik at de blir tette. Fett tiltrekker seg også rotter!
Les mer →