Fett

Fett og matrester skal ikke i do

Du trenger ikke vite så mye om avløpsrør, det holder at du vet at fett, matrester og søppel ikke skal ned i det. Jevnlig tilførsel av fett, matoljer og matrester er hovedårsaken til avleiringer i avløpsledninger og i pumpestasjoner. Blir det nok fett som avleires i røret, går røret helt tett, og det skaper store driftsutfordringer.

Hva er problemet med fett i avløpet:

  • Deilig mat for kloakkrottene. Rester fra f. eks fårikål, supper og annet matavfall som helles i avløpet forer rottene.
  • Fett fra matrester og matlaging tetter rør og skaper driftsproblem for rørsystem og pumpestasjoner.
  • Tette rør kan føre til kjelleroversvømmelser og vannskader innomhus og kloakk kan renne ut i nærmeste elv eller bekk og forurense vannet.
  • Tette avløp er kostbart: Innsnevrede nesten tette rør, fører til at pumper bruker mer strøm og blir mer slitt. Heltene som jobber i avløpsavdelingene bruker mye tid på å løse fett problemene. Fett og søppel som ryddes ut av avløpssystemene må leveres som restavfall, istedenfor at det sorteres rett med en gang og kan brukes som en ressurs.

Vi er gode på kildesortering og har et effektivt renovasjonssystem der avfallet blir hentet hjemme hos deg og gjenvunnet til beste både for naturen og lommeboka. Hvorfor da kaste matrester, fett og søppel i do, og derved kaste bort penger?

Fett – hva gjør jeg med det:

Fettrester i stekepannen
Fett i stekepannen fjerner du med tørkepapir som kastes sammen med matavfallet. Du unngår griste oppvaskkum, pannen er lettere å vaske og fettet ender på rett sted og kan bli biogass.

Små mengder flytende fett
 Mindre mengder flytende fett kan fint helles rett i matavfallet. Oljer fra for eksempel oliven og fetaost er gode å bruke i for eksempel salater, sauser og på poteter. Fett som ikke stivner, kan du samle i tett emballasje (for eksempel i en brukt melkekartong med tape eller en brusflaske) og kaste i restavfall.

Større mengder flytende fett (frityrolje og matolje)
Dersom du har store mengder med matolje skal du samle opp dette i en plastkanne og levere det til gjenvinningsstasjonen. Dette er glimrende råstoff til biogass!

Flytende matrester
Mindre mengder kan fint helles rett i matavfallet. Større mengder  kan helles over i en tom melkekartong, teip igjen toppen og kast den i restavfallet. Det beste er jo å spise matrestene, mange gode tips å få blant annet på Matvett  og Matprat

Ribbefett og annen fet mat
Fett fra juleribbe, pinnekjøtt, smultgryte og liknende lar du stå til det er avkjølt og stivnet. Da er det bare å skrape av fettet og putte i posen for matavfall. Bruk tørkepapir for å få med siste rest av fett før du vasker stekebrettet i oppvaskkummen.

Matavfallskvern
Det er ikke lov å installere matavfallskvern i kommunene i Drammensregionen. Vi har et supert kildesorteringssystem for matavfall. I avløpet blir det for til rottene, fettpartikler avleirer seg på rørene og det skaper ubalanse på renseanleggene.

 

Usikker på hvor du skal gjøre av fett og matrester, sjekk ut Kildesorteringsguiden

Visste du at:

Bruker du varmt vann og såpe når du fjerner fett fra gryter og panner, flytter du bare problemet lengre ut i rørsystemet der det avkjøles og stivner.

Om du heller fettet i vasken eller do spiller ingen rolle, for det er akkurat de samme avløpssystemet som frakter avløpet videre i rør.

Her er det skikkelig fettavleiring på rørene, det er ikke mye plass igjen til avløpsvannet. 

Q-tips

Løser seg ikke opp i vann og setter seg fast i rørene.

Les mer →

Våt- servietter

Løser seg ikke skikkelig opp og samler seg i store baller som tetter rørene.

Les mer →

Fett

Fett fra matlaging som helles i vasken eller i do, stivner i rørene slik at de blir tette. Fett tiltrekker seg også rotter!

Les mer →

Vet du hva som skal i do?

Ta do-quizen her!